?

Har ADD- hvordan huske ting i langtidshukommelsen når jeg studerer?

Kvinne 20 . 09 November 2020
Spørsmål

har en svak ADD; lurte på hvordan kan jeg klare å huske ting i langtidshukommelse altså for en lengre periode det jeg studerer? føler jeg har glemt en del fort og selvom jeg leser på glemmer jeg , føler aldri meg sikker til prøver å glemmer alt. har aldri hatt tilrettelegging i ungdomskolen eller vgs, når jeg har presentasjoner klarer jeg meg fint grunnet har stikkord uten det husker jeg ingenting... IQ tester klarer jeg uten problemer og scorer høyt på dette, men hvordan kan jeg huske for lengre periode og hvordan lese seg opp til studie for en persión med ADD , grunnet har konsentrasjonsvansker altså ting er lett forstyrrende for meg og mer fristende. har gått privatist 1 år men klarte ikke fikk stryk og føler meg ubrujeklig og mistet motivasjon.. går høyskole nå fikk stryk igjen og føler meg ubrukelig, har nesten ikke motivasjon lenger.men har så sterkt ønske om å fullføre,

Kvinne (20)
Klinisk sosionom svarer
Hei

Så leit å høre at ADD/ dårlig hukommelse går så mye ut over studiene dine. 

Det første jeg tenker på når jeg leser spørsmålet ditt er at du ikke har hatt tilrettelegging når du gikk på ungdomsskole eller VGS. Er det også sånn at du ikke har noe tilrettelegging nå som du går på høgskole? I så fall vil jeg anbefale deg å kontakte de som jobber med tilrettelegging ved ditt lærested for å høre hva de kan hjelpe deg med. Nå vet jeg ikke akkurat hvor du studerer, men her er eksempel hvilken type tilrettelegging en kan få på OsloMet. Samme type tilrettelegging kan du forvente deg på andre studiesteder også. I denne artikkelen, fra samme studiested, forteller to studenter med ADHD hva som har hjulpet dem i gjennom studiene.

Følgende råd er kanskje kjent for deg, og kanskje litt kjedelige, men de er utrolig viktige for deg.

  • Pass på at du har basale behov dekket, som å spise sunn mat og drikke nok vann. Styr unna koffein eller energidrikker.
  • Pass på å få nok søvn. Se om det kan hjelpe om du studerer til samme tid hver dag, hold en streng rutine for deg selv. Mange med ADD sier at de føler det hjelper å være fysisk aktive i forkant av en leseøkt, og å være fysisk aktive i pausene.
  • Pass på at du ikke har for lange økter. Prøv deg litt frem, les f eks i ti minutter og repeter høyt for deg selv NOE fra hva du har lest. Ikke forvent at du skal huske alt.  Ikke gi deg med en gang du får en tanke om at du ikke husker noe i det hele tatt, prøv å sitt, uten å sjekke i boka, og assosier etter å ha lest et stykke. Husker du ett ord, eller en farge, en graf, eller et navn? Venn deg til å "lete" i din egen hukommelse, og "nøste" i den.
  • Sørg for å ha en ryddig pult og fjern forstyrrelser, som mobil og andre ting som kan avbryte. Mange med ADD oppgir å synes at det hjelper å ha støy rundt seg når de skal konsentrere seg, feks såkalt "hvit støy" eller musikk på øret. Har du testet dette?
  • Kan du variere innlæringen? Har du testet youtube, podcaster og lydbøker? Det meste av fagbøker finnes tilgjengelig som lydbøker. Studie-administrasjonen der du studerer kan hjelpe deg med tilgang på dette.

Min oppfordring til deg er å prøve å teste ut flere av rådene ovenfor og gå systematisk til verks. Ta deg selv på alvor, og let etter å finne din egen metode. 

Trenger du støtte i form av studiemestringskurs eller samtalepartner kan du undersøke tilbudet ved din samskipnad. 

Hilsen sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?